Zájezd do Skotska

žáci na zájezdu
Šedé nebe, zahalené v mlze, nás doprovázelo na počátku naší pouti. V závoji oblaků jsme opustili domov, putujíc k cizím břehům, kde historie a příroda promlouvají jazykem starých příběhů.

Amsterdam nás přivítal svými kanály, tichými podivuhodnostmi a vůněmi, které nabízely volnost, tak lákavou pro dnešní mládí. Město, kde minulost splývá s přítomností, se před námi rozkládalo jako tajemství, jež bylo třeba odhalit. Paláce a muzea, co stály jako svědci dávných věků, se míhaly v našem zorném poli, zatímco měkké závany moderní doby nám připomínaly, že město je stále živé.

Když nás trajekt zanesl na širé moře, v jeho neskutečném světě bylo vše podřízeno hře a náhodě. Když světla blikala a osudy se utkávaly ve skrytých komnatách lodi, viděli jsme odraz vlastního putování – každý krok, každá myšlenka byla hrou, jež nás vedla k novým břehům. Naše kajuty byly malé a útulné, jako mořské jeskyně, v nichž se sny snily tiše, zatímco vlny tiše šuměly za okny.

V Newcastle jsme vkročili na zem prosycenou dějinami, kde římské zdi šeptaly o dobách dávno minulých. Putovali jsme dál, až nás skotské vrchy přivítaly svou divokou krásou.

Jezero Kathrin leželo jako skvost uprostřed hor, jeho vody tiše zrcadlily nebe a vše okolo, zatímco naše kroky vedly vzhůru k vrcholkům, kde vítr nesl příběhy dávných bojovníků a přírody nezkrocené.

Stratford, rodiště barda, nás obklopil duchem Shakespearovým. „Být či nebýt,“ zaznělo nám v mysli, když jsme kráčeli ulicemi, v nichž zněly verše z dávných her.

 A Edinburgh, město gotických věží a kamenů, které dýchaly starými příběhy, nám připomnělo hrdost a sílu Skotska.
Naše poslední kroky vedly do Londýna, města, kde každá ulice skrývá staletí historie. Tower a zlatý Buckinghamský palác zářily ve slunci jako ozvěny moci a slávy, zatímco my jsme se loučili s naší cestou, plní nových snů a vzpomínek.
Ríša Pražák